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Florida Bar ethics counsel are authorized by the Board of Governors of The Florida Bar to issue 
informal advisory ethics opinions to Florida Bar members who inquire regarding their own 
contemplated conduct.  Advisory opinions necessarily are based on the facts as provided by the 
inquiring lawyer.  Advisory opinions are authored in response to specific inquiries and may not 
be applicable to anyone other than the inquiring lawyers referenced in them.  Opinions are not 
rendered regarding past conduct, questions of law, hypothetical questions or the conduct of an 
lawyer other than the inquirer.  Advisory opinions are intended to provide guidance to the 
inquiring lawyer and are not binding; the advisory opinion process is not designed to be a 
substitute for a judge's decision or the decision of a grievance committee.  The Florida Bar 
Procedures for Ruling on Questions of Ethics can be found on the bar's website at 
www.floridabar.org. 
 
A member of The Florida Bar has requested an advisory ethics opinion concerning whether a 
personal injury lawyer may sign—or honor without signing— an agreement with a lien 
resolution expert that the inquirer will honor the inquirer’s client’s wishes to pay a health lien 
resolution specialist a “reverse contingency fee” on any amounts that the specialist saves the 
inquirer’s client. The inquirer states that the amount saved would be more than the current 
amount that the client’s health plan has agreed to reduce the lien to.  As an example, the inquirer 
explains that if the lien resolution specialist reduces the lien another $15,000 more than the 
inquirer was able to reduce the lien, then the inquirer would pay the lien resolution specialist a 
percentage fee on the savings from their client’s portion of the personal injury recovery. The 
inquirer also explains that the agreement would not be signed until after the inquirer has settled a 
personal injury case against an alleged tortfeasor, paid themselves for lawyer fees, and the 
inquirer has exhausted reasonable efforts to negotiate down their client’s health plan lien.  

It would be ethically impermissible for the inquiring lawyer to sign, or honor without signing, a 
client’s agreement to pay a lien resolution expert or specialist if the proposed “reverse 
contingency fee” is charged to the client, as such a cost would amount to an excessive cost as 
contemplated by the rules.  

Under the Rules Regulating The Florida Bar, a lawyer’s utmost responsibility in the 
representation of a client is to provide competent representation. Rule 4-1.1, the competence 
rule, provides: 

A lawyer must provide competent representation to a client. Competent 
representation requires the legal knowledge, skill, thoroughness, and preparation 
reasonably necessary for the representation. 

In light of the foregoing, it is clear that a lawyer’s first duty is to provide competent 
representation to a client and this duty of competence cannot be ethically restricted or limited in 
any way. See Rule 4-1.2(c), Rules Regulating The Florida Bar.  A personal injury lawyer 
customarily attempts to negotiate down a client’s liens against the settlement, and The Florida 
Supreme Court has indicated that this work should be done in personal injury cases without 
additional cost to clients.  

In declining to adopt an amendment to Rule 4–1.5 (Fees and Costs for Legal Services), Rules 
Regulating The Florida Bar, the Court addressed subrogation and lien resolution services in 
personal injury and wrongful death cases involving a contingent fee. First, in In re Amendments 
to the Rules Regulating the Florida Bar (Biannual Report), 101 So.3d 807 (Fla. 2012), the 
proposed amendment provided:  
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(1) that a lawyer handling a personal injury or wrongful death case charging a 
contingent fee must include in the fee contract information about the scope of the 
lawyer's representation relating to subrogation and lien resolution services; (2) 
that the lawyer shall not charge any additional fee to the client for providing 
subrogation and lien resolution services if the total fee for the primary personal 
injury matter together with the lien resolution matter would exceed the contingent 
fee schedule; (3) that extraordinary services for subrogation and lien resolution 
may be ‘handled by others outside the primary lawyer's firm who will charge 
additional fees or costs’ only with the client's informed consent; (4) that 
additional fees or costs charged by the lawyer providing the extraordinary 
subrogation and lien resolution services must comply with all provisions of the 
fee rule; and (5) that the lawyer providing the extraordinary subrogation and lien 
resolution services may not divide fees with the lawyer handling the primary 
personal injury or wrongful death claim.  

In re Amendments to Rule Regulating The Florida Bar 4-1.5--Fees & Costs for Legal 
Services, 202 So. 3d 37, 38 (Fla. 2016). 

Although the Court declined to adopt this amendment, the Court clarified “that lawyers 
representing a client in a personal injury, wrongful death, or other such case charging a 
contingent fee should, as part of the representation, also represent the client in resolving medical 
liens and subrogation claims related to the underlying case.” In re Amendments to the Rules 
Regulating the Florida Bar (Biannual Report) at 808. 

The Florida Bar proposed subsequent amendments to Rule 4-1.5 which provided that:  

[T]he ‘primary lawyer’ in a personal injury or wrongful death case charging a 
contingent fee: (1) must provide ordinary lien resolution as part of the lawyer's 
representation of the client under the fee contract; (2) must disclose to the client at 
the outset of representation whether the matter may involve extraordinary lien and 
subrogation services requiring additional fees; and (3) may not charge additional 
fees to the client for providing any lien and subrogation resolution services if 
those fees, combined with the lawyer's fee for handling the underlying personal 
injury matter, exceed the contingent fee schedule. The proposal further 
provide[d]: (1) that an ‘extraordinary lien and subrogation lawyer’ may charge a 
fee for extraordinary lien and subrogation services that, when combined with the 
fees for the underlying personal injury matter, exceeds the contingent fee 
schedule, but only if the services are in the client's best interests, the client 
consents in writing, and only with prior court approval; (2) fees charged by the 
extraordinary lien and subrogation lawyer must comply with all provisions of the 
fee rule; (3) the extraordinary lien and subrogation lawyer may not divide fees 
with the primary lawyer handling the personal injury or wrongful death claim; and 
(4) the court reviewing a fee agreement for extraordinary lien resolution services 
may adjust the fee of the primary lawyer. Finally, the proposal define[d] ordinary 
versus extraordinary lien and subrogation services, and within a comment to rule 
4–1.5, explain[ed] what lien resolution services are required as part of the original 
fee contract and what extraordinary services entail. 

In re Amendments to Rule Regulating The Florida Bar 4-1.5--Fees & Costs for Legal 
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Services, 202 So. 3d 37, 39 (Fla. 2016). 

Again, the Court declined to adopt the proposed amendments to Rule 4–1.5. Id. Instead, the 
Court reemphasized “that lawyers representing clients in personal injury, wrongful death, or 
other cases where there is a contingent fee should, as part of the representation, also represent 
those clients in resolving medical liens and subrogation claims related to the underlying case.” 
Id. Further, the Court stated: 

This should be done at no additional charge to the client beyond the maximum 
contingency fee, even if the attorney outsources this work to another attorney or 
non-attorney. Although it may be true that, given the increased complexity of 
modern litigation, there will be some cases where the amount of work required to 
resolve a lien is more than initially anticipated, the notion of the percentage fee 
contract contemplates that there will be some cases that are profitable for the 
lawyer handling the claim and others that are unprofitable. That risk and reward is 
built into the contingency fee contract. If the circumstances of a particular case 
are such that the fee generated under the contingency fee agreement is expected to 
be insufficient for the work of resolving any outstanding lien, the attorney and 
client can seek leave of court pursuant to rule 4–1.5(f)(4)(B)(ii) of the Rules 
Regulating the Florida Bar to obtain an increased fee appropriate for the 
circumstances of the specific case. 

Id. at 39-40. 

Certainly, if liens were not negotiated down, it may be impossible to settle cases since the 
settlement that clients are willing to accept depends on what amounts the lawyer will have to pay 
out on behalf of the client. To charge separately for this through a third partied-owned lien 
resolution company or lien resolution expert or specialist could possibly result in the charging of 
an excessive fee, exceeding Rule 4-1.5(f)(4)(B) fee schedule in terms of the overall fee charged 
for services rendered.  

Additionally, Florida Consolidated Opinion 76-33 and 76-38 states “[i]n billing a client a lawyer 
may separately itemize for legal research and other similar services performed by salaried 
nonlawyer personnel, but care should be taken to avoid the double-billing that could result if 
such charges are already accounted for in overhead.”  (Copy enclosed).  Thus, lawyers are only 
permitted to charge for certain kinds of work performed and must be careful not to double-bill 
for something that is normally included as part of the lawyer’s initial fee calculation.   

Further, the proposed arrangement raises potential ethical concerns regarding the unlicensed 
practice of law. Rule 4-5.5(a), Florida Rules of Professional Conduct, provides as follows: 

(a) Practice of Law. A lawyer shall not practice law in a jurisdiction other than the 
lawyer’s home state, in violation of the regulation of the legal profession in that 
jurisdiction, or in violation of the regulation of the legal profession of the lawyer’s 
home state or assist another in doing so. 

Ethics counsel may not render legal opinions and may not, therefore, give an opinion as to what 
is or is not the practice of law. It is unclear from the inquiry whether the lien resolution expert or 
specialist is a lawyer or belongs to a law firm.  If they are not a lawyer or do not belong to a law 
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firm, then this raises potential ethical concerns regarding the unlicensed practice of law.  In 
general, however, a non-lawyer cannot provide, or offer to provide, legal services. Similarly, a 
corporation cannot provide legal services even if those legal services are performed by a member 
of The Florida Bar. See, Rule 4-5.5(b); The Florida Bar v. Consolidated Business and Legal 
Forms, Inc., 386 So.2d 797 (Fla. 1980); and Florida Ethics Opinions 77-8, 92-3, 95-2 and 97-3 
(copies of ethics opinions enclosed).  Whether the negotiation of liens by the lien resolution 
expert or specialist constitutes the unlicensed practice of law is a legal question, beyond the 
scope of an ethics opinion.  Any such inquiries should be directed to the Bar’s Unauthorized 
Practice of Law (“UPL”) Department.  If it is the practice of law and the firm’s lawyer is 
assisting the lien resolution expert or specialist in the provision of the legal services, the firm’s 
lawyer could be assisting the unlicensed practice of law.   

Pursuant to Rule 4-8.4(a), a lawyer shall not “violate or attempt to violate the Rules of 
Professional Conduct, knowingly assist or induce another to do so, or do so through the acts of 
another” (emphasis added).  Therefore, even if the inquirer did not sign the agreement, but 
chose only to honor the agreement, per their client’s instruction, doing so would run afoul of rule 
4-8.4(a).  

Therefore, in response to inquirer’s questions: 1) the inquirer may only sign, prepare, honor, or 
otherwise be involved with an agreement to use a third-party lien resolution expert or specialist 
to resolve a client’s personal injury liens if no additional fee is charged to the client and the client 
gives informed consent; and 2) the proposed “reverse contingency fee” charged by the lien 
resolution business should not be billed to the client, as such a cost would amount to an 
excessive cost as contemplated by Rule 4-1.5 and the opinions noted above. 

Index: 4-1.1, 4-1.2, 4-1.5, and 4-8.4(a) 

 


